Assist Act
Image default
Financieel

Hoe werkt bieden met zekerheid?

Het bieden op een huis is natuurlijk ontzettend spannend. Helemaal wanneer je het huis van je dromen hebt gevonden en je niet de enige bent die een bod wilt gaan uitbrengen. Omdat het proces van bieden op een woning best complex kan zijn, is het goed wat verder in te gaan op hoe het nu eigenlijk werk. Het enige wat goed is om te weten, is dat je vandaag de dag meerdere opties hebt om te kunnen bieden op een woning. Dit wordt ook wel bieden met zekerheid genoemd. Hoe dit exact werkt en hoe het jou kan helpen met het bemachtigen van je nieuwe woning, vertellen we je in dit artikel. Maar voordat het zover is, is het eerst goed om het reguliere biedingsproces verder onder de loep te nemen. 

Het bieden op een woning stap voor stap

Het bieden op een huis is een proces waarbij geïnteresseerde kopers een bod uitbrengen op een huis dat te koop staat. Hier is een aantal stappen die genomen worden bij het bieden op een huis:

  • Zoeken naar geschikte woningen: Voordat u begint met bieden, is het belangrijk om een selectie te maken van de woningen die aansluiten bij uw wensen en eisen.

  • Bezichtiging: Als u interesse heeft in een woning, kunt u een bezichtiging aanvragen. Tijdens de bezichtiging kunt u de woning van binnen bekijken en uw indrukken delen met de verkopend makelaar.

  • Bod uitbrengen: Als je besluit om een bod uit te brengen op de woning, kunt u dit doen via de verkopend makelaar. Je kunt een bod uitbrengen op de vraagprijs of een lager bedrag.

  • Onderhandelingen: De verkopend makelaar zal het bod overbrengen aan de verkoper. Als het bod wordt geaccepteerd, is de woning verkocht. Als het bod wordt afgewezen, kunt je in onderhandeling gaan over de prijs.

  • Overeenstemming en koopakte: Als beide partijen een overeenstemming hebben bereikt over de prijs, zal een koopakte worden opgesteld. Deze dient te worden ondertekend door de verkoper en de koper.

  • Financiering: Als de koopakte is ondertekend, dient u te zorgen voor de financiering van de woning. Dit kan via een hypotheek of een andere vorm van financiering.

Voorlopig koopcontract

Een voorlopig koopcontract (VK) is een overeenkomst tussen de koper en de verkoper van een woning waarin de belangrijkste voorwaarden van de verkoop worden vastgelegd. Hierdoor is er voor beide partijen duidelijkheid over de afspraken die zijn gemaakt en het verkrijgen van een financiering wordt vaak makkelijker. Een voorlopig koopcontract bevat onder andere informatie over de prijs van de woning, eventuele voorbehouden die de verkoper maakt, de datum waarop de woning opgeleverd dient te worden, de datum waarop de koper de financiering rond moet hebben en de datum waarop de transportakte getekend dient te worden. Het voorlopig koopcontract wordt opgesteld door de verkopend makelaar of de notaris. Beide partijen dienen het contract te ondertekenen. Hierna is de verkoop van de woning “onder voorbehoud” totdat de financiering en andere voorwaarden zijn vervuld. Het is belangrijk om te weten dat een voorlopig koopcontract niet hetzelfde is als een definitieve koopovereenkomst. Er kan nog steeds iets mis gaan tijdens de verkoop, zoals een gebrek aan financiering of problemen met de hypotheekaanvraag

Bieden onder voorbehoud van financiering

Bieden op een woning onder voorbehoud van financiering betekent dat een koper een bod uitbrengt op een woning, onder de voorwaarde dat het bod is gebaseerd op een bepaalde financiering. Dit betekent dat de koper een hypotheek moet krijgen voordat de verkoop definitief wordt. Als een koper een bod uitbrengt onder voorbehoud van financiering, wordt dit vaak door de verkoper geaccepteerd omdat dit een serieus bod is en de verkoop snel kan plaatsvinden. Het is belangrijk om te weten dat bieden onder voorbehoud van financiering een risico inhoudt voor beide partijen. Als de koper geen hypotheek kan krijgen, kan de verkoop niet doorgaan en moet de koper een boete betalen aan de verkoper. Daarom raden wij aan om eerst een financiering advies te vragen bij een hypotheekadviseur voordat u een bod uitbrengt onder voorbehoud van financiering. Dit zal u helpen om zeker te zijn van uw financiële situatie en de kans op succes van het verkrijgen van de hypotheek te vergroten.

Bieden met zekerheid

Een andere manier van bieden op een woning, is bieden met zekerheid. Bieden met zekerheid betekent dat een koper een bod uitbrengt op een woning met een financieringsgarantie of een waarborgsom. Hiermee geeft de koper aan dat hij zeker is dat hij de woning kan betalen en de verkoop daarom snel kan plaatsvinden. Een financieringsgarantie is een verklaring van een bank of andere financiële instelling waarin staat dat de koper een hypotheek kan krijgen voor de woning. Dit geeft de verkoper de zekerheid dat de verkoop doorgang kan vinden. Een waarborgsom is een bedrag dat de koper betaalt aan de verkoper als borg voor de financiering. Dit geeft de verkoper de zekerheid dat de verkoop doorgang kan vinden, in geval dat de financiering van de koper mislukt. Bieden met zekerheid is aantrekkelijk voor verkopers omdat het de zekerheid geeft dat de verkoop doorgang kan vinden, en vaak sneller gaat dan bieden onder voorbehoud van financiering. Aan de andere kant, kan het voor de koper risicovoller zijn omdat hij een waarborgsom betaalt of een financieringsgarantie verstrekt voordat hij zeker weet of hij de woning kan kopen.