Assist Act
Image default
Financieel

Hoe werkt een hypotheekaanvraag

Een hypotheekaanvraag is het proces waarbij een persoon (of een stel tot 4 personen) een lening aanvraagt om een huis te kopen. Dit is een complex proces dat enkele stappen omvat. Hier is een algemeen overzicht van hoe een hypotheekaanvraag werkt.

Voorbereiding en onderzoek

Voordat je een hypotheekaanvraag indient, is het belangrijk om je financiële situatie te evalueren. Dit omvat het beoordelen van je kredietgeschiedenis, het berekenen van je financiële mogelijkheden en het onderzoeken van verschillende hypotheekopties.

Hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker selecteren. Je kunt ervoor kiezen om rechtstreeks naar een bank of hypotheekverstrekker te gaan, of je kunt een hypotheekadviseur in de arm nemen die je door het proces kan begeleiden en je helpt de beste deal te vinden. Lexwonen de goedkoopste hypotheekadviseur doet hypotheekadvies voor € 595,-.

Aanvraag hypotheek indienen

 Zodra je een hypotheekverstrekker hebt gekozen, vul je een hypotheekaanvraag in. Dit omvat informatie over jezelf, je financiën, je inkomen, je werkgegevens en details over het onroerend goed dat je wilt kopen. Tegenwoordig kan je alleen nog maar kopen zonder ontbindende voorwaarden als je een kans wil maken. Dit is mogelijk zonder dat u risico loopt.

Documentatie verstrekken

 Je moet vaak ondersteunende documentatie verstrekken om je financiële situatie te verifiëren, zoals salarisstroken, belastingaangiften, bankafschriften en bewijs van eventuele schulden of andere financiële verplichtingen.

Kredietcontrole en beoordeling

De hypotheekverstrekker voert een kredietcontrole uit om je kredietwaardigheid te beoordelen. Ze kijken naar de BKR geschiedenis en andere financiële factoren om te bepalen hoe groot het risico is om jou een lening te verstrekken. De BKR, studielening en alimentaties zijn zaken die een hypotheekaanvraag in de weg zitten.

Beoordeling van het onroerend goed:

De hypotheekverstrekker zal waarschijnlijk ook een onafhankelijke taxateur inschakelen om het onroerend goed te evalueren en te bepalen of de waarde ervan overeenkomt met de aankoopprijs. U als koper mag dat ook zelf doen. Een hypotheekspecialist uit Amersfoortdoet vaak een Calcasa rapport opvragen. Dit scheelt de klant € 700,-. 

Bindende offerte na goedkeuring hypotheekaanvraag

 Als je aanvraag wordt goedgekeurd, zal de hypotheekverstrekker je een hypotheekaanbod doen. Dit omvat de voorwaarden van de lening, zoals de rentevoet, de looptijd van de lening en eventuele kosten. Deze ondertekenen en terug mailen.

Acceptatie van het aanbod. Als je akkoord gaat met de voorwaarden van het aanbod, onderteken je het aanbod en stuur je het terug naar de hypotheekverstrekker.

Afsluiting hypotheekaanvraag

Dit is het laatste stadium waarin alle documenten worden ondertekend en de eigendomsoverdracht plaatsvindt. Je betaalt eventuele bijkomende kosten en de hypotheekverstrekker verstrekt de lening. Kosten koper wordt via de notaris betaald.

Terugbetaling hypotheek

Gedurende de looptijd van de lening betaal je maandelijkse hypotheekbetalingen aan de hypotheekverstrekker, bestaande uit zowel rente als aflossing van de lening. U kan kiezen uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Houd er rekening mee dat hypotheekprocessen kunnen variëren afhankelijk van de locatie, de hypotheekverstrekker en andere factoren. Het is belangrijk om de specifieke eisen en procedures van de hypotheekverstrekker waarmee je werkt, te begrijpen. Vraag altijd om een dienstverleningsopdracht.

Wat is het verschil tussen een lineaire hypotheek en een annuïteiten hypotheek?

Een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek zijn twee verschillende typen hypotheken die gebruikt worden om een lening voor onroerend goed, meestal een huis, af te lossen. Ze verschillen in hoe de maandelijkse aflossingen worden berekend en hoe het openstaande bedrag van de lening in de loop der tijd wordt verminderd.

Lineaire Hypotheek

Bij een lineaire hypotheek blijft het bedrag dat je elke maand aflost constant gedurende de looptijd van de lening. Elke aflossing bestaat uit zowel een deel van het geleende bedrag als de rente over het nog openstaande bedrag. Omdat het af te lossen bedrag vast blijft gedurende de looptijd, wordt het openstaande schuldbedrag met een vast bedrag per maand verminderd. Dit betekent dat de totale maandelijkse betalingen in de loop der tijd geleidelijk afnemen, omdat de rente wordt berekend over een dalend openstaand bedrag. Voor aanvang van de hypotheekaanvraag moet u aanvragen voor welke aflossing u kiest.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek zijn de maandelijkse betalingen gelijk gedurende de looptijd van de lening. Elke betaling bestaat uit een combinatie van rente en aflossing, waarbij het aandeel van de rente aanvankelijk hoger is en in de loop der tijd afneemt, terwijl het aandeel van de aflossing geleidelijk toeneemt. Omdat het totale bedrag van de maandelijkse betalingen vast blijft, wordt het openstaande schuldbedrag minder snel verminderd in vergelijking met een lineaire hypotheek. 

Het belangrijkste verschil tussen deze twee hypotheekvormen is dus hoe de maandelijkse betalingen zijn opgebouwd en hoe het openstaande schuldbedrag zich ontwikkelt over de looptijd van de lening. Een lineaire hypotheek leidt tot snellere aflossing van de lening en lagere totale rentekosten, maar de maandelijkse betalingen beginnen hoger en nemen af. Een annuïteitenhypotheek heeft gelijke maandelijkse betalingen gedurende de looptijd, maar de totale rentekosten zijn hoger in vergelijking met een lineaire hypotheek. De keuze tussen deze twee hangt af van je financiële situatie, risicobereidheid en betalingsvermogen.

Na de hypotheekaanvraag naar de notaris

Na het indienen en goedkeuren van een hypotheekaanvraag gaat het proces meestal verder naar de notaris in het geval van een woningaankoop. Hier volgen enkele stappen die doorgaans plaatsvinden na de hypotheekaanvraag en vóór het passeren van de akte bij de notaris:

Na goedkeuring van je hypotheekaanvraag ontvang je een hypotheekofferte van de geldverstrekker. Deze offerte bevat de details van je hypotheek, zoals het bedrag, de rentevoet en de voorwaarden. Als je akkoord gaat met de offerte, dien je dit schriftelijk te bevestigen.

Notaris selecteren: Meestal heb je het recht om zelf een notaris te kiezen voor het passeren van de hypotheekakte. Dit is de akte waarin de afspraken tussen jou en de geldverstrekker worden vastgelegd. Let op, koop je samen laat dan altijd een samenlevingscontract opstellen door de notaris.

Afspraak maken met de notaris

Neem contact op met de door jou gekozen notaris om een afspraak te maken voor het passeren van de hypotheekakte. Dit kan enige tijd kosten, afhankelijk van de beschikbaarheid van zowel jou als de notaris. Heb je een financieel adviseur uit Veenendaalen staat de woning in Veenendaal kies dan notaris in Veenendaal.

Hypotheekakte passeren

Tijdens de afspraak bij de notaris wordt de hypotheekakte ondertekend. Dit is een officieel document waarin de details van de hypotheek staan, inclusief het hypotheekbedrag, de rente, de looptijd en andere voorwaarden. Zowel jij als de geldverstrekker ondertekenen dit document.

Inschrijving bij het Kadaster volgt. Na het passeren van de hypotheekakte wordt deze ingeschreven bij het Kadaster. Dit zorgt ervoor dat de hypotheek officieel geregistreerd wordt en dat de geldverstrekker een recht van hypotheek krijgt op de woning als onderpand voor de lening.

Eigendomsoverdracht:

Als je ook de woning koopt, is er meestal een afzonderlijke akte voor de eigendomsoverdracht. Deze akte wordt eveneens bij de notaris gepasseerd. Hierbij wordt de eigendom van de woning officieel aan jou overgedragen. Dit is het moment waarop je de sleutels van de woning krijgt.

Er zijn kosten verbonden aan het passeren van de aktes bij de notaris. Dit omvat onder andere notariskosten, Kadasterkosten en eventuele overdrachtsbelasting. Deze kosten moeten meestal voorafgaand aan of tijdens de afspraak bij de notaris worden betaald. 

Het is belangrijk om samen te werken met een ervaren notaris en goed op de hoogte te zijn van de kosten en voorwaarden die gepaard gaan met het passeren van de aktes. Zorg ervoor dat je alle documenten zorgvuldig doorneemt voordat je iets ondertekent, en aarzel niet om vragen te stellen als iets niet duidelijk is.

Zorg tijdig voor water gas en licht als u gaat verhuizen

Absoluut, zorgen voor water, gas en elektriciteit is een essentieel onderdeel van het verhuisproces. Hier zijn enkele stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Afmelden en aanmelden: Zorg ervoor dat je je huidige water, gas en elektriciteitsdiensten tijdig afmeldt bij je oude adres en jezelf aanmeldt bij de nieuwe locatie. Dit voorkomt dat je onnodige kosten maakt op je oude adres en garandeert dat je nieuwe huis direct van deze diensten wordt voorzien.

Tijdig regelen! Neem contact op met de betreffende nutsbedrijven ruim voor je verhuisdatum. Dit geeft hen voldoende tijd om de nodige afspraken te maken en ervoor te zorgen dat de diensten beschikbaar zijn op de dag van je verhuizing.

Meterstanden

Noteer de meterstanden van water, gas en elektriciteit op zowel je oude als nieuwe adres. Dit helpt bij het opmaken van correcte eindafrekeningen en voorkomt eventuele geschillen over verbruik.

Controleer of je bestaande contracten of abonnementen voor water, gas en elektriciteit kunnen worden overgezet naar je nieuwe adres. Als dit niet mogelijk is, annuleer dan je huidige contracten en sluit nieuwe aan op je nieuwe adres.

Verhuisaansluitingen:

Sommige nutsbedrijven bieden een speciale service voor verhuizingen. Ze kunnen je helpen bij het plannen van de overgang en je voorzien van de nodige informatie over aansluitingen en tarieven op je nieuwe adres. Een hypotheekaanvraag is niet alleen een huis kopen en financieren maar de energieleverancier is tevens belangrijk. Hypotheekadviseur Leersum doet dit voor zijn klanten.

https://lexwonen.nl/goedkoopste-hypotheekadviseur/