Assist Act
Image default
Financieel

Een eigen onderneming starten

Eindelijk ben je eruit, je gaat voor jezelf beginnen. Een grote stap, die je leven helemaal kan veranderen. Om goed van start te gaan is het van belang dat je een aantal stappen doorloopt. 

 

Stap 1: Rechtsvorm kiezen

Voordat je naar de KvK gaat om je bedrijf in te schrijven is het van belang dat je nadenkt over welke rechtsvorm het beste bij je past. Het overgrote deel van de starters kiest om te beginnen met een eenmanszaak. Wanneer je samen met iemand anders een bedrijf gaat starten, dan kan een vof een geschikte rechtsvorm zijn. Wil je persoonlijk niet aansprakelijk zijn, dan is een BV (besloten vennootschap) misschien wel de beste keuze.

 

Stap 2: KvK inschrijving

Om officieel in het handelsregister toegelaten te worden is een afspraak bij de KvK onomkomelijk. Voor een goede bedrijfsvoering heb je een BTW- en omzetbelastingnummer nodig. Deze krijg je na inschrijving bij de KvK. Dit kost je wel ongeveer €50,-, maar omdat deze kosten voor je onderneming zijn, kan je deze aftrekken van je winst.

 

Stap 3: Een administratie opzetten

Aan het begin van het nieuwe jaar moet je in aangifte inkomstenbelasting doen over het afgelopen jaar. Om dit goed te kunnen doen is het van belang dat je overzicht hebt in je administratie. Als je aan de volgende twee voorwaarden voldoet, dan ben je automatisch al bijna verzekerd dat je administratie goed is opgezet:

 

  • Open een zakelijke rekening: Met het openen van een zakelijke rekening kan je prive en zakelijke uitgaven goed uit elkaar houden. Bij ING is het afsluiten van een zakelijke rekening de eerste 6 maanden gratis.

  • Zorg voor een goed boekhoudpakket: Met een boekhoudpakket ben je verzekerd dat je alle inkomsten en uitgaven netjes kan ordenen. Zoek ook de samenwerking met een administratiekantoor op. Zij kunnen je ondersteunen bij het doen van je boekhouding. 

Stap 4: Zorg dat je online zichtbaar bent

Tegenwoordig beginnen zoektochten naar producten of diensten vaak online. Daarom is het belangrijk dat je online goed zichtbaar bent. Dit begint bij een goede website. Veel hostingpartijen bieden een eigen sitebuilder, hier kom je al een heel eind mee. Maar wil je echt professioneel voor de dag komen dan is het aan te bevelen om een website te laten maken.

 

Tegenwoordig moet een website aan veel vereisten voldoen om goed door Google geïndexeerd te worden. Deze vereisten veranderen ook snel. Daarom is een professioneel internetbedrijf inhuren altijd een goed idee.

 

Stap 5: Ga op zoek naar klanten

Als je aan alle randvoorwaarden hebt voldaan, dan kan het echte werk beginnen, namelijk de zoektocht naar klanten. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen. Je kan online of offline gaan adverteren, beurzen bezoeken of klanten werven via mond-tot-mond reclame. 

 

Vaak is de werving van de eerste klanten het lastigst, ga daarom niet bij de pakken neer zitten als het even niet lukt. Als je na je eerste klanten een goede reputatie hebt opgebouwd, dan zullen de volgend klanten sneller komen.