Assist Act
Image default
Eten en drinken

Planttips voor een betere aardappeloogst

Aardappelen behoren ongetwijfeld tot onze favoriete groenten om te verbouwen. Er is niets zo bevredigend als het opgraven van die verleidelijke knollen! Er zijn een aantal manieren waarop je ze kunt kweken, elk met zijn eigen specifieke voordelen.

Traditionele rijen

De traditionele en aantoonbaar meest productieve manier om aardappelen te telen is in parallelle rijen. Dit maakt ze gemakkelijk te aarden als ze groeien met elke combinatie van omringende grond en organisch materiaal, zoals gedroogde bladeren, goed verteerde mest of gemaaid gras.

Chit (kiem) uw pootaardappelen op een koele en luchtige plek voordat u ze plant om ze een voorsprong te geven en hen aan te moedigen een grotere oogst te produceren. Plant ze op een zonnige plek, in grond die is verrijkt met veel tuincompost of goed verteerde mest.

Je kunt ook wat kippenmestkorrels of andere organische mest met langzame afgifte in de bodem van de plantsleuf kietelen. Al die organische voedingsstoffen zullen helpen om de hongerige planten te voeden terwijl ze groeien.

Zet de pootaardappelen ongeveer 30 cm uit elkaar, in rijen anderhalve tot 60 cm uit elkaar, afhankelijk van de variëteit. Plant zo dat de scheuten naar boven wijzen. Als je grond lekker los is, vind je het misschien makkelijker om gewoon een gat te graven voor elke pootaardappel.

Aarden verhoogt de hoeveelheid organisch materiaal rond de wortels, zodat er meer ruimte is voor de knollen om te groeien. Het voorkomt ook dat planten die in de buurt van het oppervlak groeien, groen worden. Begin met aarden zodra de scheuten tot aan je enkel zijn, ga dan om de paar weken door met het optrekken of neerleggen van materiaal totdat het gebladerte tussen de rijen is opgevuld of je niet meer kunt aarden.

Aardappelen zonder graven

Een variatie op de traditionele beplanting is het gebruik van de no-till-methode. Leg de gekiemde aardappelen eenvoudig op het grondoppervlak voordat u ze bedekt met een laag compost, gedroogde bladeren, hooi of stro. Als u hooi of stro wilt gebruiken, controleer dan bij uw leverancier of er geen risico is op restanten van herbiciden.

Leg de aardappelen in de grond en bedek ze met een diepe laag organisch materiaal van ongeveer 20 cm dik. Als je stro of hooi gebruikt, moet je het in eerste instantie verzwaren – stokken werken goed. Het hooi zal echter snel bezinken, waardoor een mat van materiaal ontstaat die onkruid buitensluit en de wortels lekker koel houdt. Aardappelscheuten zijn zeer robuust en zullen zonder problemen doordrukken. Het is niet nodig om te heuvelen. Wanneer de aardappelen klaar zijn, trekt u eenvoudig het nu gedeeltelijk afgebroken organische materiaal terug om de knollen eronder te onthullen.

Extra Vroege Aardappelen

Wie houdt er niet van om de seizoenen te bedriegen om een ​​supervroege oogst te krijgen? Als je de bescherming hebt van een kas, tunnel of zelfs een koud frame, dan kan dat.

Plaats uw gekiemde pootaardappelen in royale kuipjes of zakken. Zo kun je ze tot drie weken eerder planten dan buiten, als je maar kunt garanderen dat ze vorstvrij zijn. Kies vroege variëteiten als je deze methode wilt proberen.