Assist Act
Image default
Eten en drinken

Cold Brew Thee en Koffie: perfect voor de zomer!

Cold Brew Thee en Koffie: perfect voor de zomer!

Je kunt bij een theewinkel vaak ook genieten van een heerlijke cold brew thee of koffie. Voor de cold brew thee worden verse theebladeren gebruikt die een nacht van tevoren al in het koude water worden gelegd. Meestal wordt er per liter ongeveer 10 tot 12 gram theebladeren gebruikt. Als je liever een sterker bakkie hebt dan kun je de hoeveelheid wat verhogen of zelfs verdubbelen. Het is een kwestie van proberen welke smaak het beste bij je past. De lekkerste thee wordt gemaakt met de pure theebladeren en niet die met smaakjes. Smaakjes vallen in koud water vaak in het niet en het is dus ook moeilijk om op smaak te brengen.

Ook cold drip koffie wordt vaak gemaakt in een grote glazen pot of kan. We drinken nu eenmaal meer koffie als thee gemiddeld gezien. Ook dit koude drankje heeft weer 12 tot 24 uur nodig om echt volledig op smaak te kunnen komen. Er wordt per liter ongeveer 200 gram gemalen koffie gebruikt en de inhoud wordt voordat je hem in de koelkast zet goed gemengd. Voor veel mensen is dit teveel werk, maar dan kun je het beste buiten de deur hiervan genieten. Het is namelijk niet veel duurder in de horeca en zo blijft het toch ook wel weer speciaal.

Waarom kiezen voor koude thee of koffie?

Koude thee of koffie heeft veel gezonde eigenschappen. Het is namelijk de meest pure grondstof die je drinkt. Bij thee heb je vaak toevoegingen van suiker of smaakjes, maar dat is bij theebladeren niet zo. Daardoor is het een stuk gezonder, maar het is ook een lekkere afwisseling. Je mag natuurlijk ook wel wat hebben op een dag. Uit onderzoek is gebleken dat in de koude thee variant veel meer antioxidanten voorkomen. Het schijnt zelfs goed te zijn om hart en vaatziekten te voorkomen. Deze antioxidanten kunnen tot wel zes duizend keer zo sterk zijn als vitamine C. Er zijn zelfs mensen die dit drinken om de symptomen van kanker te onderdrukken. Dit is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar er zijn wel genoeg positieve verhalen.

Lekker genieten op het terras

Er is niets lekkerder als je zelf even op wat lekker trakteren op het terras. Vooral de lokale horeca en koffiespeciaalzaken bieden een assortiment aan koude thee en koffie. Daarnaast kun je het vaak ook op de NS stations krijgen. Hier zitten vaak 1 of meerdere zaken gevestigd waarbij barista’s deze lekkernij klaar kunnen maken. Doordat je een stuk gezonder drinkt kun je ook een keer wat lekkers eten, zonder de calorieën te hoeven tellen. De antioxidanten van de drank zorgen er namelijk ook voor dat het goed afgebroken wordt. Natuurlijk is een beetje beweging dan ook wel nodig om dit in werking te laten treden.

Het voordeel van het buiten de deur nuttigen is dat je er een stuk minder werk aan hebt. Daarnaast kan je dan ook eens een aparte smaak proberen. Er zijn tientallen soorten theebladeren die niet zomaar in de supermarkt te krijgen zijn. Dat is nou precies wat je een keer kunt proberen als je op het terras zit.