Assist Act
Image default
Zorg

Drone gaat ouderen redden uit brandend gebouw

Als er brand uitbreekt in een gebouw, ontstaat er snel grote paniek. Dat geldt al helemaal voor een verzorgingshuis met ouderen die niet meer goed ter been zijn of psychische problemen zoals dementie ondervinden. Het is dan zaak dat ze zo snel mogelijk in veiligheid worden gebracht. Dat is echter zo makkelijk nog niet, want ’s avonds en in het weekend is er meestal niet voldoende mankracht aanwezig om de ouderen naar buiten te loodsen. Daar komt binnenkort verandering in met dank aan studenten van de TU Eindhoven. Zij ontwikkelden een drone.

Zo werkt de drone ‘Blue Jay’

De drone, genaamd ‘Blue Jay’ kan beschouwd worden als een vliegende robot. Hij dient te allen tijden in het gebouw paraat te staan. Wanneer er sprake is van brand gaat de drone op zoek naar bewoners die hij gerust kan stellen en de weg naar buiten leidt.
Blue Jay werkt als volgt: zodra hij een melding krijgt van brand of hij detecteert zelf een brand, vliegt hij naar de kamers van de bewoners. Doordat de drone gestreamd wordt, geeft hij informatie direct door aan de BHV-organisatie en brandweer. Met deze functie zijn brandweer en betrokkenen snel ingelicht, waarna ze zich goed kunnen voorbereiden en acteren op de betreffende situatie. Denk aan informatie waar bewoners zich bevinden en hoeveel rook er aanwezig.

Hoewel het apparaat is ontwikkeld met het oog op het uitbreken van brand, is hij in tal van andere situaties waar er tekort is aan personeel een uitkomst. Op dit moment wordt hij alleen regionaal ingezet, maar er wordt over nagedacht om dit landelijk uit te rollen. Hij zal wellicht zelfs sommige ouderenzorg vacatures kunnen vervullen.

Emoties lezen

Wat deze drone vooral bijzonder maakt is het feit dat hij emoties kan lezen en daarop actie op kan ondernemen. Met zijn ogen maakt hij contact met mensen. Het is uitgebreid getest hoe de drone het beste op bepaalde situaties kan reageren. Denk aan de reactie op angst of boosheid. Hij herkent op dit moment de vijf emoties boos, blij verbaasd, droevig en neutraal. Uit grondig onderzoek is gekeken wat de meest natuurlijk reactie op deze emoties zou zijn die zijn gekoppeld aan de drone. Het is van groot belang dat de reactie zo natuurlijk mogelijk is, want het is niet de bedoeling dat de bewoners bang of boos worden. Vooral bij dementerende ouderen wil je dit voorkomen. Daarom is het goed dat de drone de emotie angst herkent, zodat hier meteen een passende reactie voor gegeven kan worden om de bewoner gerust te stellen mocht dat nodig zijn.

https://www.zorgdesq.nl/vacatures-ouderenzorg/