Assist Act
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat je niet moet zeggen als je vriend worstelt met geld

We hebben allemaal vrienden met wie het geweldig is om mee om te gaan, maar die niet altijd onze financiële doelen het meest ondersteunen – of het nu expres is of niet. Het ergste is wanneer je je realiseert dat je zelf die vriend kunt zijn die anderen onder druk zet om geld uit te geven, zelfs als het van een goede plek komt!

Je hebt bijvoorbeeld gemerkt dat je een vriend aanmoedigde om uit gaan voor een drankje of om iets nieuws te kopen, zelfs nadat ze misschien terloops hebben gezegd dat ze proberen geld te besparen. 

Dus hoe kun je meer steun bieden? We hebben deze lijst met uitspraken samengesteld om te voorkomen dat u tegen een vriend zegt die werkt aan financiële fitheid en wat u in plaats daarvan kunt doen.

1. “Behandel jezelf.”

Deze kleine zin kan wonderen doen om iemand een goed gevoel te geven over een onverstandige uitgave, maar in werkelijkheid kan het negatief gedrag aanmoedigen, zoals uitspattingen en toegeeflijkheid uit gewoonte.

Als je het gevoel hebt dat een vriend zichzelf niet de zelfzorg geeft die hij verdient, moedig hem dan aan met motiverende zinnen die niets met geld te maken hebben, zoals “Je hebt dit”, of “Ik weet dat je het kunt.”

2. “Onze favoriete winkel heeft een uitverkoop.”

Hoewel dit misschien een onschuldige manier lijkt om je vriend zijn worstelingen te laten vergeten en voor een klein beetje iets leuks te doen, is het ook een zware last voor hun zakken en leidt tot onnodige uitgaven. Een geweldige manier om aan ‘nieuwe’ kleding te komen, is door een kledingruil met vrienden te organiseren. Iedereen brengt een paar stukken mee die ze niet langer willen, en iedereen vertrekt met een paar items die nieuw zijn in hun kast.

3. “Zet het gewoon op uw creditcard.”

Er zal altijd iets van een creditcard moeten worden afgeschreven, en het is geen gewoonte om u op uw gemak te voelen met het zetten van onnodige aankopen op een creditcard. Als ze zeggen dat ze het item niet kunnen betalen of dat het momenteel niet in het budget zit, is het het beste om die verklaring te respecteren. Iedereen is op een andere financiële reis en u moet uw vriend prioriteit laten geven aan hun financiële doelen! De creditcard is in principe een lening en kan vergeleken worden met het lenen van 500 euro, klik hier voor meer informatie hierover.

4. “Misschien kun je een andere baan vinden die beter betaalt.”

Dit kan gemakkelijk met goede bedoelingen worden gezegd, maar het komt ook weinig ondersteunend over. Ten eerste, vermeld niet het veranderen van baan of carrière, als je vriend niet de wens heeft gedeeld om dit te doen. De carrière van een persoon kan zijn eigen beperkingen hebben op het gebied van salaris, en carrièredoelen verschillen per persoon.

Als je vriend dit echter als eerste ter sprake brengt, kun je je steun betuigen door meer te weten te komen over wat ze zoeken in hun volgende functie. Van daaruit kunt u hulp bieden bij het zoeken naar een baan, het schrijven van cv’s of schijninterviews. Als ze open zijn en een bijbaantje kunnen doen, hebben we een lijst met nevenactiviteiten die ze rechtstreeks vanaf hun telefoon kunnen doen. Alle ondersteuning die u kunt bieden tijdens het zoeken naar een baan, helpt hen hun doelen sneller te bereiken.

5. “Ik kan je wat geld lenen.”

Zelfs als je BFF’s bent, is geld lenen aan vrienden een riskante zet. Je denkt misschien dat dit de gemakkelijkste manier is om onmiddellijke hulp te bieden, maar het verandert niets aan hun huidige situatie. Om mogelijke breuken of druk te voorkomen, kun je je hulp aanbieden door samen met hen een budget op te stellen, als ze openstaan voor het idee. Een andere optie in plaats van lenen van vrienden is kiezen voor een lening met BKR.

 

https://www.leningenhypotheek.com/