Assist Act
Image default
Bedrijven

Elektra aanleggen in de badkamer

Doordat de badkamer een vochtige plek is, moet je er zelf goed over nadenken hoe je er elektra in gaat installeren. Als de elektra in aanraking komt met water dan kan er kortsluiting ontstaan. Dit kan grote gevolgen hebben voor de elektriciteitsvoorziening in je huis. Een kortsluiting gaat altijd gepaard met een stroomstoring, en in het ergste geval kan er brand ontstaan. Ook de kans op schade aan de elektra in huis is groot. 

Dit is belangrijk voordat je elektra gaat aanleggen

Voordat je aan de slag gaat met bijvoorbeeld het aanleggen van een stopcontact in de badkamer is het belangrijk om de regels op dit gebied tot je te nemen. De elektra moet ook voldoen aan de NEN-1010 normen. De NEN-1010 kan je op het internet vinden of opvragen bij je elektricien. De elektricien kan je ook adviezen geven over de manier waarop je elektra moet aanleggen in een vochtige ruimte zoals de badkamer. Om elektriciteit aan te leggen in de badkamer moet er een aardlekschakelaar van 30 milliampere aanwezig zijn in de meterkast. Zonder aardlekschakelaar kun je geen lichtpunten of stopcontacten installeren. 

Eisen voor huis met aardlekschakelaar

In een woning met een aardlekschakelaar kun je elektriciteit aanleggen. Het is daarbij belangrijk dat. Het is belangrijk om te kijken naar de zones binnen uw badkamer. Een badkamer wordt verdeeld tussen 6 zones. De eerste zone (zone 0) bevindt zich rondom het bad of bijvoorbeeld een douchecabine in de badkamer. Zone 1 is de ruimte boven deze elementen. Heb je geen douchecabine maar een losse douchekop dan geldt voor zone 1 dat deze in een straat van 1,2 meter rondom de douchekop loopt. Zone 2 is het gebied van 0 tot 60 centimeter rond het bad en de douchebak. Deze zone komt niet voor in een je geen badkamer en douchecabine hebt, maar enkel een losse douchekop. De vierde zone, zone, is het gebied van 60 centimeter tot aan 3 meter rondom de elementen met een kraan.