Assist Act
Image default
Hobby en vrije tijd

Zonder deze onderdelen kan je niet optimaal luchtbuksschieten

Luchtbuksschieten is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het is in Nederland vanaf 18 jaar legaal om te schieten met een luchtbuks, en het is legaal om een luchtbuks in bezit te hebben. Het leuke van luchtbuksschieten zit in de kick die het geeft, en het raken van doelen wordt ook als een drijfveer gezien. Mensen die beginnen aan luchtbuksschieten, schaffen een luchtbuks aan en denken dan dat ze klaar zijn om te beginnen. Maar om optimaal te kunnen genieten en de ervaring zo goed mogelijk te laten zijn, heb je een aantal onderdelen nodig.

Luchtbuks zelf

Voor de ervaring van luchtbuksschieten is natuurlijk de luchtbuks zelf het belangrijkste. Een beginner heeft niet het allerduurste en kwalitatief beste materiaal nodig, maar een beetje goede luchtbuks zorgt wel voor een goede ervaring. Zo kan je kiezen uit veerbuksen, persluchtbuksen en buksen op CO2. Aangeraden wordt om persluchtbuksen aan te schaffen. Met deze buksen kan je grotere afstanden schieten, en deze zijn krachtiger dan veerbuksen. Ben je echt een beginner,  dan is het beter om een veerbuks te gebruiken.

Kogels

Naast de luchtbuks zelf heb je ook kogels nodig. Het klinkt makkelijk, maar kogels voor een luchtbuks kopen is moeilijker dan je denkt. Er zijn verschillende materialen, kalibers, vormen, merken en hoeveelheden die je kunt krijgen. De juiste kogels hebben te maken met de luchtbuks die je hebt gekocht. Er zijn namelijk kalibers te krijgen van 4,5 mm tot 9 mm. Ook is de hoeveelheid belangrijk. Er zijn doosjes met meer dan 400 stuks, maar ook doosjes met 100 stuks. Dit ligt er natuurlijk aan hoe vaak je denkt de luchtbuks te gaan gebruiken. Over het algemeen zijn grotere aantallen goedkoper, dan steeds kleinere aantallen aan te schaffen.

Doelen

Luchtbuksschieten wordt pas leuk als je op doelen kan schieten. Dit kunnen de standaard schietkaarten zijn, maar tegenwoordig kan je ook bewegende doelen aanschaffen. Deze zijn duurder, maar wel uitdagender. Deze bewegende doelen zijn vaak gemaakt in dieren vormen en zijn makkelijk te gebruiken.

Geweersteunen

Als je langere afstanden wilt schieten dan is een steun vaak handig om aan te schaffen. Deze bieden een bepaalde steun waardoor je gerichter kan schieten. Geweersteunen, ook wel bipods genoemd zijn in veel verschillende soorten te krijgen. Zo kan je steunen krijgen als je staat schiet, maar ook voor het liggend schieten of het plaatsen op een muurtje.

Geluidsdempers

Een geluiddemper is misschien niet altijd veel toevoegend voor de ervaring van schieten, maar voor de omgeving is dit wel beter. Zo kan je gerust in de eigen tuin op mooie doelen schieten, zonder overlast te creëren voor de buren.

Overig

Verder kun je ook snelheidsmeters, extra magazijnen, onderdelen en kleding krijgen om de ervaring van luchtbuksschieten te vergroten. Ook voor het opbergen en onderhouden zijn materialen te krijgen. Zo houdt je de luchtbuks netjes, en zo kan je de levensduur verlengen.