Assist Act
Image default
Sport

Betalen spelers zelf voor hun shirts of krijgen ze deze?

Een wedstrijd wordt gespeeld met 22 spelers op het veld die allemaal een voetbalshirt dragen, 11 van de ene partij en 11 van de andere partij. Maar zijn deze shirts eigendom van de spelers en hebben ze hier zelf voor betaald of zijn de shirts gewoon in bezit van de club en worden deze gegeven en teruggegeven op de wedstrijddag?

Profclubs

Bij veel grote profclubs krijgen de spelers elke wedstrijd een gloednieuw wedstrijdshirt. Je ziet vaak bij deze grote clubs dat voetbalshirts worden weg gegeven of geruild met supporters of tegenstanders. Iedere profclub hanteert hier zijn eigen regels in. Spelers bij profclubs krijgen sowieso op de wedstrijddagen en trainingsdagen een set kleding wat voor ze klaarligt in de kleedkamer, ze hoeven hier dus zelf niet voor te zorgen wanneer ze vertrekken uit huis om naar de club te gaan. Heel veel spelers wisselen ook nog eens hun voetbalshirt in de rust waardoor ze twee voetbalshirts gebruiken. Waarom? Omdat het shirt vaak vies wordt of doorweekt is van de regen, zo zien ze er in de tweede helft weer helemaal fris uit en zijn ze klaar voor de strijd op het veld. Bij Europese wedstrijden worden ook weer andere voetbalshirts gebruikt omdat er bij deze ‘speciale’ wedstrijden een badge op de mouw zit van de desbetreffende competities. Let maar eens op de mouwen van de shirts als je naar een Champions League of Europa League wedstrijd aan het kijken bent. Bij wedstrijden van landen is vaak elke wedstrijd het shirt anders omdat hier de vlaggetjes van de wedstrijd op komen te staan.

Bij trainingskleren gaat het eigenlijk hetzelfde alleen worden deze kleren vrijwel altijd na de training weer ingeleverd bij de materiaalman. De materiaalman wast vervolgens de trainingskleren zodat ze volgende dag weer gebruikt kunnen worden.

Amateurclubs

Bij amateurclubs is het een ander verhaal, je hebt hier natuurlijk te maken met een enorm verschil in niveaus tussen bepaalde klassen. Bij de meeste wat hoger spelende amateurclubs is het hetzelfde geregeld als bij de profclubs met het enige verschil dat deze spelers hun shirtje niet mogen ruilen of weggeven. De trainingskleren worden door de materiaalmannen voor de trainingen ook klaar gelegd. Bij de lager spelende amateurclubs kan het voorkomen dat spelers zelf kleren dienen aan te schaffen voor de wedstrijden en trainingen. Trainingen worden bij deze teams ook vaak afgewerkt in verschillende kleren omdat iedereen een eigen setje meeneemt wat vaak geen kleding van die bepaalde club is.

Er zit dus verschil in of je bij een profclub of amateurclub voetbalt. Als amateurvoetballer kan het voorkomen dat je zelf moet betalen voor je voetbalshirt of trainingskleding terwijl dit bij de hogere amateurclubs en profclubs niet het geval is.