In april 2019 maakt Leopoldina, de Duitse nationale academie van wetenschap, een rapport openbaar over de schadelijkheid van fijnstof in de lucht. Waarmee het waarschuwde dat het nog schadelijker was dan stikstofoxiden. Het was Kanselier Merkel die opdracht had gegeven voor dit onderzoek na een openbrief van longartsen over de normen van fijnstof uitstoot. Lees hier verder over de maatregelen tegen fijnstof en wat voor invloed dat op u heeft.
Wat is fijnstof? Het woord zegt het eigenlijk al. Fijnstoffen zijn hele fijne stofjes in de atmosfeer. Deze stofjes zijn kleiner dan 15 micrometer. In de Europese richtlijnen wordt gebruik gemaakt van de PM-standaard (Particulate Matter) welke is afgenomen van de Amerikaanse milieubescherming EPA. PM10 staat voor de aerodynamische doorsnede van een het deeltje, welke in dit geval 10 micrometer is. Hiervan mogen volgens de EU-norm 40 microgram per kubieke meter bevinden. In Duitse steden heeft men daarom milieuzones ingevoerd. Fijnstof kan in de atmosfeer komen op zowel natuurlijke als onnatuurlijke wijze. Natuurlijke fijnstoffen zijn saharastofjes, kleine organismen of deeltjes van pollen. Ook kunnen fijnstoffen voorkomen uit erosie van gesteenten, bosbranden, vulkaanuitbarsting en zelfs zeezout door het opspringen van golven. Fijnstof door menselijke impact komt van het verkeer, veeteelt en industrie. Smog is een verzameling fijnstoffen bij elkaar.
Gezondheidsgevaren van fijnstof Fijnstof is altijd schadelijk, zelfs in de kleinste concentratie. Zeezout vormt hier geen uitzondering op, als zout trekt het vocht aan waarin vervuilende stoffen zitten. Het mengsel van zeezout en vervuilde stoffen inademen is wel schadelijk voor de gezondheid. De meest simpele redenatie is hoe kleiner de fijnstof hoe schadelijker. De allerkleinste deeltjes zijn deeltjes van 2.5 micrometer, ook wel ultra-fijnstof deeltjes genoemd. Roet is een voorbeeld van deze ultra-fijnstof. Deze deeltjes kunnen top diep in de longen terecht komen waardoor ze nog meer schade aanrichten. Doordat ze diep in de longen terecht komen kunnen ze ook in de bloedsomloop terecht komen wat deze stofjes extra schadelijk maakt. Ziekte gevolgen van het teveel inademen van fijnstof zijn het erger worden van allergiesymptomen, toename van astmatische aanvallen, luchtwegklachten en andere klachten.
|
In april 2019 maakt Leopoldina, de Duitse nationale academie van wetenschap, een rapport openbaar over de schadelijkheid van fijnstof in ...

Inhoudsopgave:
Tags: