Assist Act
Image default
Industrie

Praktisch inzetten van mestmixers en mestpompen

Een mestpomp van hoge kwaliteit, kan je helpen om zonder problemen veel mest van een stal naar een opslagsysteem te verplaatsen. Wanneer je het mixen en verplaatsen van mest goed geregeld hebt, kun je geld besparen. In deze blog vertellen we je welke soorten mestmixers en mestpompen er zijn, en hoe deze praktisch kunnen worden ingezet om mest succesvol uit jouw put of kelder te krijgen.

Wat is een mestpomp

Wanneer je mest wilt verplaatsen van een kelder of put naar een opslagsysteem, kun je dit op meerdere manieren uitvoeren. Je kunt gebruik maken van elektrische dompelpompen, elektrische centrifugale mestpompen en trekker aangedreven mestpompen. Hiermee kun je jouw mest sneller verplaatsen. Het neemt veel tijd in beslag om continu heen en weer te rijden met een mesttank. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanleveren van goede mestpompen.

Trekker aangedreven mestpomp

Een trekker aangedreven mestpomp geeft veel druk. Om schade van dit soort trekker met veel kracht tot een minimum te beperken, kan een stenenvanger worden aangebracht. Een stenenvanger zorgt voor centrifugale kracht, waardoor de meeste stenen niet meer door de mestpomp gaan. De pomp kan achter de trekker in driepunt worden opgehangen. Deze pompen worden trouwens ook volledig aangeleverd op een frame. 

Een elektrische centrifugaalpomp

Dit soort pomp beschikt over een 5,5 kW elektromoter. Een centrifugaalpomp moet op een tweewielige handkar gemonteerd worden. Bij mest van varkens of kalveren is er de keuze om met een centrifugaalpomp te werken. Aansluitingen van dit soort mestpompen zijn zowel mogelijk op de zuigleiding als perszijde 3”.

Elektrische dompelpomp

Dit soort pomp heeft een vermogen van 2,3 tot wel 21 kW! De capaciteit van een elektrische dompelpomp is afhankelijk van het soort mest dat je wilt verpompen, de afstand en opvoerhoogte. Met een elektrische dompelpomp kan mest eenvoudig uit een kelder of put gehaald worden. Er kan gekozen worden uit een versnijdende dompelpomp voor rundveemest en een niet-versnijdende dompelpomp voor varkensmest.

Geld besparen met een mestmixer

Door niet slecht gemixte mest, moet je als boer een hogere prijs per ton betalen voor jouw mest. Bij het leegrijden van mestkelders of mestputten, wordt de onderste laag vaak niet goed geleegd. Met een mestmixer zorg je dat er geen bezink laag op de bodem van jouw kelder of put ontstaat, en dat jouw mest dus goed zal mixen. Het probleem ontstaat doordat de zuigslang de bodem van de put of kelder niet bereikt. Wanneer de mest niet goed gemixt is, blijven er veel mineralen achter. Dit kan met een tractor aangedreven mixer, maar ook een elektrische mixer. Kijk eens bij bedrijven zoals Jacotech, voor een mestmixer van goede kwaliteit. U kunt zo zonder problemen uw mest uitrijden.

https://www.jacotech.nl/nl/mestpompen/