Assist Act
Image default
Industrie

Wat doet een kalibratie bedrijf allemaal?

Kalibreren houdt in dat een apparaat wordt vergeleken met een standaard apparaat. Dit wordt gedaan zodat het desbetreffende apparaat helemaal goed ingesteld kan worden. Een kalibratie bedrijf komt op locatie om onder andere een geluidsmeting te doen. Het doen van een kalibratie is erg belangrijk, omdat apparaten aan bepaalde eisen moeten voldoen en het niet fijn is om er achteraf achter te komen dat een apparaat niet aan de juiste eisen voldoet. Daarnaast is het ook fijn om te weten dat je apparaat goed en betrouwbaar is. Dit wordt vastgesteld door middel van een kalibratie. 

Wat is kalibratie? 

Bij kalibratie worden de metingen van een apparaat vergeleken met de metingen van hetzelfde apparaat wat in standaardinstellingen staat. Dit gebeurt, zodat je zeker weet dat je apparaat goede metingen doet. Je kunt een kalibratie laten doen door een kalibratie bedrijf, maar het kan ook zelf gedaan worden. Kalibratie is noodzakelijk om te weten of je meetinstrumenten op de juiste manier meten, zodat je niet voor onverwachte situaties komt te staan. In principe kunnen alle meetinstrumenten die er bestaan gekalibreerd worden, maar het is niet bij alle meetinstrumenten noodzakelijk of verplicht. Bij een voedselthermometer die in een restaurant of café gebruikt wordt is het bijvoorbeeld wel jaarlijks verplicht. 

Waarom een kalibratie bedrijf inschakelen? 

De thermometer in huis is een van de dingen die het vaakst wordt gekalibreerd. Dit kan zelf gedaan worden, maar toch is het slim om hier een kalibratie bedrijf voor in te schakelen, omdat je dan zeker weet dat het apparaat goed gekalibreerd wordt en de temperatuur in het huis goed wordt gemeten. Een nadeel aan een verkeerd gekalibreerde thermometer kan bijvoorbeeld zijn dat je elke keer denkt dat het 20 graden in huis is, maar dat het ineens 22 graden blijkt te zijn. De energiekosten zullen hierdoor hoger uit kunnen vallen dan verwacht. Het is daarom belangrijk om een thermometer om de zoveel tijd te laten kalibreren. 

Wat kost kalibratie? 

De kosten van kalibratie variëren per bedrijf. Een bedrijf wat pas net begonnen is met kalibreren zal hier ongetwijfeld minder voor vragen dan een ervaren bedrijf. De kosten van een kalibratie liggen gemiddeld tussen de 200 en de 300 euro en zijn ook afhankelijk van het apparaat wat gekalibreerd moet worden. Er kan bespaard worden op de kosten door het zelf te doen, maar dit wordt niet aangeraden. Dit omdat het kalibreren van een apparaat aan veel eisen moet voldoen en makkelijk fout kan gaan wanneer je geen ervaring hebt. Dingen als voedselthermometers moeten echter verplicht één keer per jaar gekalibreerd worden. 

 

https://www.enmo-services.eu/kalibratie-bedrijf/