Assist Act
Image default
Banen en opleidingen

Outplacement in de grafische sector

De grafische sector is een dynamische, innovatieve industrie waarin geleidelijke veranderingen en verbeteringen plaatsvinden. Ook in deze sector worden medewerkers uitgedaagd om op hun best te presteren. Maar wat nu als die uitdagingen ontslagen tot gevolg hebben?

Outplacement is het programma waarmee medewerkers kunnen verwerken dat hun functie overbodig is geworden. Het doel is dat medewerkers een nieuwe baan vinden die bij hen past, of de juiste opleiding krijgen om ze in staat te stellen het werk dat ze hebben verloren te vervangen.

Hoe ziet outplacement in de grafische sector eruit?

Outplacement programma’s voor werknemers in de grafische sector kan veel verschillen in samenstelling, maar meestal omvatten deze programma’s een intensieve aanpak die begeleiding biedt voor het vinden van een nieuwe baan.

Het programma begint meestal met een inventarisatie van de competenties van de werknemer. Naast een praktische bekwaamheidstest om het niveau van technische vaardigheden te bepalen, kan er ook aandacht besteed worden aan specifieke toepassingen van software die gebruikt worden in de grafische sector.

Daarnaast kunnen programma’s ook begeleiding bieden bij het zoeken naar een nieuwe werkgever. Bijvoorbeeld, door de werknemer te helpen bij het schrijven van een goed leesbaar cv en het verfijnen van presentatievaardigheden.

Outplacement biedt ook een kans voor de ontslagen werknemer om meer kennis op te doen over de grafische sector. Bijvoorbeeld door workshops of seminars waar de werknemer meer informatie krijgt over toekomstige technologieën of aanwijzingen krijgt over welke werkgevers op zoek zijn naar nieuw talent.

Hoe draagt outplacement bij aan de welzijn van de werknemers?

Outplacementprogramma’s helpen werknemers niet alleen met het vinden van een nieuwe baan, maar bieden ook psychologische steun. Door middel van advies, gesprekken en workshops bieden outplacementprogramma’s een veilige omgeving voor werknemers om hun ontslag te verwerken.

Outplacement helpt de werknemers ook om hun motivatie en vertrouwen op te bouwen en verhoogt de kans om een nieuwe baan in de grafische sector te vinden of bij een werkgever buiten de sector.

Outplacementprogramma’s helpen werknemers om veranderingen met vertrouwen tegemoet te treden, opdat ze jeugdige energie, nieuwe perspectieven op het werk krijgen en persoonlijke en professionele doelen kunnen bereiken.

Conclusie

Grafische bedrijven maken een grote sprong voorwaarts in hun vermogen om slimme, gemotiveerde en deskundige medewerkers aan te trekken en te behouden. Outplacement is daarbij een vitaal onderdeel van dit proces, waarmee werknemers die ontslagen worden begeleid worden om weer in de arbeidsmarkt te duiken en hun passie te herontdekken of te ontdekken wat de beste optie voor hen is.