Assist Act
Image default
Vervoer en transport

Wat is aquaplaning?

Aquaplaning is een begrip dat je wellicht al vaker hebt gehoord, maar niet precies weet wat het betekend. Aquaplaning vindt meestal plaats als het hard regent of als het net hard geregend heeft. Daardoor ontstaan en grote plassen water op de weg. Het kan dan voorkomen dat de banden van de auto teveel water moet verwerken. Het water kan niet zomaar weg, waardoor er een dunne laag water tussen het asfalt en de autobanden ontstaat. In principe rijd je dan op water, waardoor je geen grip meer hebt op de weg en geen directe controle meer kunt uitoefenen.

Aquaplaning tegengaan

Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat je meer last hebt van aquaplaning. Om aquaplaning tegen te gaan zijn er een aantal methodes om de kans op aquaplaning te verminderen.

Check de profieldiepte van de autobanden. Hoe dieper het profiel is, des te meer water de band kan verwerken. De minimum profieldiepte van zomerbanden is 1,6mm. Het is echter verstandiger om de banden al te laten vervangen bij een profieldiepte van 2 of 3mm. Bij winterbanden is de grens 4mm.

Zorg er daarnaast altijd voor dat de bandenspanning in orde is. Daarmee creëer je een kleinere oppervlakte dat de weg aanraakt. Het gewicht van de auto wordt dan verspreid over een kleiner oppervlakte. Dit vermindert de kans op aquaplaning.

Tenslotte is het verstandig om je altijd aan te passen aan de weersomstandigheden. Vergroot de afstand tot voorliggers en verminder je snelheid. Wil je meer leren over aquaplaning of wil je überhaupt het autorijbewijs halen? Met rijlessen den bosch bij rijschool in den bosch leer je alles over auto controle en hoe je veilig de weg op gaat.

https://rijschoolindenbosch.nl/