Assist Act
Image default
Dienstverlening

Elektriciens, wat doen die nou precies?

Over praktische opleidingen wordt vaak gedacht dat er weinig intelligentie nodig is om deze af te ronden. Dat “werken met je handen” makkelijk te leren is en dat het diploma slechts als formaliteit dient. Niets is minder waar, want bij praktische beroepen komt juist enorm veel vakmanschap en kennis kijken. Zo onderschatten mensen vaak hoeveel specialisme er nodig is om bijvoorbeeld als elektricien aan de slag te gaan. Het is een stuk meer dan alleen het verbinden van draadjes en het vervangen van zekeringen. Elektriciens zijn zonder twijfel onmisbaar, maar wat doen zij nou eigenlijk? 

De werkzaamheden

Een elektricien is voornamelijk bezig met het aanleggen van elektriciteit. Dit is een zeer nauwkeurige klus die met veel aandacht moet worden uitgevoerd, anders kan het onveilige situaties opleveren. Hierbij komen dan ook veel juridische aspecten kijken waar een elektricien rekening mee dient te houden. Een goede elektricien heeft kennis van hoe je kabels of groepenkasten op de juiste manier aanlegt. Dit zijn aanleg klussen, maar ook op het gebied van onderhoud kun je bij ze terecht. Zo kun je elektriciens inschakelen om je verlichting of elektrische apparaten te repareren, maar ook het verplaatsen van stopcontacten is voor deze vakmensen geen probleem. Twijfel jij of jouw elektra nog in goede staat verkeerd? Dan kun je zelfs bij ze terecht voor een preventieve controleafspraak! 

Dankwoord

Kortom; we mogen allemaal blij zijn dat Nederland zoveel elektriciens kent die ons kunnen helpen bij het onderhouden van ons elektra netwerk. Zij zorgen ervoor dat wij dagelijks op een veilige manier gebruik kunnen maken van alle gemakken die door elektriciteit mogelijk worden gemaakt. Er is misschien geen universitaire opleiding nodig om als elektricien aan de slag te gaan, maar we mogen in onze handjes knijpen dat er genoeg mensen zijn die zich inzetten om dit vak te leren. Want zeg nou eerlijk; waar zouden wij vandaag de dag zijn zonder elektra?