Assist Act
Image default
Zakelijk

Zakelijk en privé gescheiden houden, zo doe je het

Een gezonde werk-privébalans is uiterst belangrijk voor je gezondheid. De maatschappij verlangt meer aandacht dan ooit van je. Daarom is het belangrijk om je werk en privé gescheiden te houden. Maar hoe? In deze blog leggen we je uit hoe je privé en werk het beste scheidt van elkaar.  

Privé en zakelijke attributen

Het lijkt efficiënt om werk en privé door elkaar te doen. Maar na Fins onderzoek is gebleken dat het niet gezond is om privé en werk door elkaar te halen. Je hebt namelijk ontspanning en herstel nodig. Daarom is het handig om privé en zakelijke attributen te hebben. Neem daarom een privé laptop én een zakelijke laptop. Dit voorkomt dat je zaken door elkaar gaat halen. Wanneer je niet kunt bijkomen van verschillende rollen of verschillende taken loopje een groter risico op emotionele uitputting. Hierdoor word je langzaam minder fit en minder creatief. 

Multitasken is verleden tijd

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen gespannen worden van altijd bereikbaar moeten zijn. Las daarom privacy momenten in. Zorg ervoor dat je in het weekend niet bereikbaar bent. De grootste valkuil voor mensen is dat ze denken dat multitasken efficiënt is. Maar niks is minder waar. Wanneer je vaak schakelt tussen activiteiten maak je sneller fouten. Hierdoor werk je minder precies en onthoud je details niet goed. Het werkt veel beter om je te focussen op één taak. Leg alles wat afleidt aan de kant. 

Besef je rol

Om een goede werk-privébalans te ontwikkelen is het belangrijk om te beseffen dat je werk een rol is. Het moet niet zo zijn dat je altijd in je werk rol moet blijven. Laat daarom wanneer je eenmaal thuis bent je werkrol voor wat het is. Bespreek je (rol) verwachtingen goed met je leidinggevende. Wat verwacht hij of zij van je. Maak bespreek ook wat ze van jou kunnen verwachten. Maak verder afspraken met jezelf. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je in de avond na 19:00 niet meer op je telefoon kijkt. Zet het geluid van je telefoon uit, zodat je niet de neiging krijgt om toch stiekem te gaan kijken. 

Zo zet je het in werking

Wanneer je afspraken met jezelf hebt gemaakt is het natuurlijk ook van belang dat je jezelf hieraan houdt. Maak daarom een to-do list in de ochtend. Wanneer je al deze taken af hebt is het voor jezelf makkelijker om het werk s avonds los te laten. Wij wensen je veel succes op je werk-privé balans op orde te krijgen.