Assist Act
Image default
Gezondheid

Met deze tips leer jij je grenzen beter aangeven

Met deze tips leer jij je grenzen beter aangeven

Het aangeven van je persoonlijke grenzen is niet altijd even makkelijk. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de meerderheid van de mensen het veel lastig vindt om hun grenzen in elke situatie aan te geven. De reden waarom de grenzen verslappen is vaak uit angst of omdat men de ander graag te vriend en tevreden wil houden. Dit zorgt uiteindelijk voor stress en negatieve gevoelens. Weet jij van jezelf waar je grenzen liggen en heb je daar ook een helder idee bij als je met je medemens omgaat? Het aangeven van grenzen wordt een stuk makkelijker op het moment dat je duidelijk voor ogen hebt wat je grenzen zijn. In deze blog lees jij hoe je je grenzen duidelijker kunt aangeven.

Wat is het doel van grenzen aangeven?

Waarom lijkt het aangeven van je grenzen zo belangrijk te zijn? Er wordt op school zelfs al de benodigde tijd en energie gestoken in het aanleren van grenzen. Wat is het doel van grenzen? Daar kunnen we in ieder geval makkelijk en kort over zijn, grenzen zijn er om jezelf te beschermen. Wanneer je nooit grenzen stelt en dit een gewoonte van je wordt, loop je het risico dat er misbruik van je gemaakt wordt en dat je allerlei zaken tegen je zin moet uitvoeren. Als jij je grenzen niet goed aangeeft, heeft dit bovendien stress tot gevolg. Stress kan op lange termijn zowel op mentaal als fysiek niveau ernstige schade aanbrengen. Daarom is het belangrijk om van de symptomen van stress en een burn-out op de hoogte te zijn. Het is belangrijk om je grenzen aan jezelf en anderen kenbaar te maken, zodat jij jezelf kunt blijven beschermen op momenten dat je overvraagd wordt. Het kunnen aangeven van grenzen kun je leren. Het is dan wel belangrijk dat je doorhebt dat je je grenzen beter moet leren aangeven. Leer je gedrag en grenzen daarom kennen en maak je bewust van je grenzen.

De drie beste tips om grenzen aan te geven

Als eerste is het belangrijk dat jij de knoop leert doorhakken. Merk jij dat je slecht bent in het aangeven van je grenzen? Zorg dan dat je er actief mee gaat oefenen. Het is belangrijk dat je kleine stappen zet, word je bewust van situaties waarin jij je grenzen niet goed aangeeft en begin met het oefenen van het aangeven van je grenzen in die specifieke situaties. Als laatste is het belangrijk om je nieuwe vaardigheden door te zetten, ook al geven andere mensen er negatieve reacties op. Je grens is van jou en een ander moet die leren accepteren.