Assist Act
Image default
Auto's en Motoren

Meer fietsplezier met een elektrische driewieler

Als je vaak fietst ligt een e bike kopen voor de hand. Trapondersteuning biedt je alle voordelen van een fiets met het comfort van een scooter. Je hebt er geen rijbewijs voor nodig, je fiets tegen de wind in en tegen de bergen op alsof het niets is. Toch kan het nog een stukje comfortabeler en misschien ook wel veiliger met een elektrische driewieler. Wat is dit voor een fiets en voor wie zijn deze driewielers geschikt? Dat lees je op deze pagina!

 

Waarom zou je een e bike kopen?

Als je liever op de fiets stapt dan in de auto, zul op een gegeven moment gaan shoppen naar een leuke e bike. Fietsen is erg leuk, maar toch nét iets minder wanneer je steeds tegen de wind in moet rijden, bij heuvels is de weg naar boven ook niet echt prettig. Je kunt dan beter een e bike kopen, die biedt je alle voordelen van sportief fietsen met dat steuntje in de rug om altijd vlot door te trappen. Toch gaat een standaard elektrische fiets ook gepaard met risico’s.

 

Meer senioren op de fiets verongelukt

Je hebt er wellicht al over gelezen; steeds meer oudere fietsers komen in de problemen op de openbare weg. Daar zijn verschillende redenen voor:

 

  • Een e bike gaat sneller dan verwacht, soms is de reactietijd van de fietser te traag om op tijd te handelen.
  • Automobilisten verwachten niet altijd dat oudere mensen zo snel kunnen fietsen en maken inschattingsfouten bij kruisingen.
  • Elektrische fietsen zijn zwaarder en kantelen sneller om, zeker bij verkeerslichten verliezen veel senioren hun balans.

 

Dat is heel jammer, want e bikes hebben senioren en mensen met mobiliteitsbeperkingen juist heel veel plezier gebracht. Gelukkig is er een alternatief waar alle weggebruikers enthousiast van worden …. de elektrische driewieler!

 

Wat is een elektrische driewieler?

Bij een driewieler denk je wellicht aan een klein fietsje voor kleuters die nog niet op twee wielen kunnen rijden. Deze elektrische driewieler is bestemd voor volwassenen van jong tot oud, met alle voordelen van een e bike en nog veel meer! Net zoals bij een normale elektrische fiets zit ook hier een hulpmotor ingebouwd zodat je weer en wind kunt trotseren. Het grote verschil is een extra wiel, aan de achterzijde zijn namelijk twee wielen gemonteerd die wat kleiner zijn dan het voorwiel. Dit zorgt voor extra balans zodat je niet om kunt vallen.

 

Veilig op de fiets

Die constructie met drie wielen zorgt ervoor dat je niet meer uit balans zult raken. Je kunt zelf kiezen om af te stappen bij een verkeerslicht, maar dat hoeft niet. Daarnaast is er ook een heel lage instap, zo hoef je jouw been niet ver op te tillen om op de fiets te stappen. Verder fiets je net zo licht als op een standaard tweewieler omdat de hulpmotor je dat extra steuntje in de rug biedt. Je kunt boodschappen eenvoudig vervoeren op de bagagedrager, voor een tweede passagier is deze drager overigens niet geschikt.

 

Niet alleen voor senioren

Hoewel deze elektrische driewieler in eerste instantie heel aantrekkelijk zal zijn voor senioren, is deze e bike in principe voor iedere fietser geschikt die graag veilig en onbezorgd rondrijdt. De prijs ligt iets hoger dan bij een normale elektrische fiets, maar het prijsverschil is nog redelijk beperkt. De lage instap zal voor iedereen prettig zijn, met of zonder motorische beperking. Mensen met een evenwichtsstoornis zullen er wel het meeste profijt van hebben. Dit soort driewielers zijn doorgaans unisex modellen die voor zowel dames als heren geschikt zijn. Die ouderwetse tussenstang is niet meer nodig. Voor lange ritten zou je tegen een meerprijs een grotere accu kunnen bestellen, je kunt die via de webshop al direct laten vervangen. Dan kun je in het weekend heerlijk lange ritten maken, zelfs door het heuvellandschap als je daar zin in hebt. Daar wordt iedereen vrolijk van!