Assist Act
Image default
Gezondheid

Is vapen minder schadelijk dan roken?

Met vapen ben je vast wel bekend. De elektronische sigaretten lijken met hun fruitige of juist muntachtige geuren weinig gemeen te hebben met de klassieke sigaret. Juist vanwege deze lekkere geurtjes staan niet-rokers vaak liever in de dampen van een vape dan in de sigarettenrook. Dat het lekkerder ruikt wil natuurlijk nog niet zeggen dat vapen ook minder ongezond is dan roken. Hieronder lees je of het vanuit gezondheidsoverwegingen loont om de sigaret vaarwel te zeggen en kun je hiervoor in de plaats een Smono vaporizer kopen.

Wat hebben sigaretten en vapes met elkaar gemeen?

Om maar met een open deur te beginnen; zowel de traditionele sigaret als zijn elektronische broertje bevatten tal van schadelijke stoffen. De bekendste hiervan is natuurlijk nicotine, dat onder meer kan leiden tot vernauwde aderen en een hoge bloeddruk. Daarnaast zorgt nicotine voor een verhoogde afgifte van adrenaline, wat leidt tot een kort geluksgevoel. Het is nou juist de nicotine en de bijbehorende effecten die ervoor zorgen dat rokers maar moeilijk van de sigaretten af kunnen blijven. Wil je ook een Smono vaporizer kopen, dan moet je weten dat vapes net als een sigaret allerlei onbekendere stoffen met ingewikkelde namen zoals propyleenglycol en polyethyleenglycol bevatten.

Op welke punten is een vape gezonder?

De sigaret en de vape lijken op het eerste gezicht dus veel met elkaar gemeen te hebben. Toch zijn er redenen om aan te nemen dat het minder slecht om en kun je dus beter een Smono vaporizer kopen dan om door te blijven roken met sigaretten. Hoewel beide vormen van rookwaar namelijk schadelijke stoffen bevatten, zijn de doses in vapes vaak stukken lager dan die in sigaretten. Ga je ook een Smono vaporizer kopen, dan zit hier doorgaans een stuk minder nicotine in dan in een sigaret. Het is zelfs mogelijk om vloeistof te krijgen voor je vape waar helemaal geen nicotine in zit. Daarnaast verbrandt een vape geen tabak of teer, wat toch wel de meest schadelijke stof is die in een sigaret zit. Ook omstanders zullen het waarderen wanneer je in plaats van een smeulende sigaret op te steken een trekje neemt van een vape. Niet alleen vinden niet-rokers de geur van een vape stukken beter dan die van een sigaret. Maar met een Smono vaporizer stoot je ook geen rook uit tussen de trekjes door. Dit in tegenstelling tot gewone sigaretten, waar ook rook uit komt wanneer de roker geen hijs neemt.

Op welke punten zijn sigaretten een beter alternatief?

Hoewel vapen nog een relatief nieuw fenomeen is, zijn de meeste wetenschappers het er wel over eens dat vapen minder gezondheidsrisico’s met zich meebrengt dan het roken van sigaretten. Dat wil echter niet zeggen dat vapen op alle fronten beter is. Het is namelijk zo dat de e-sigaret tjokvol zit met geur- en smaakstoffen die natuurlijk niet in een sigaret te vinden zijn. Deze stoffen zijn doorgaans al langer op de markt, al is niet altijd bekend wat het effect van deze stoffen is bij inhaleren door roken. Daarnaast kan het voorkomen dat het opwarmingselement in een elektronische sigaret microscopisch kleine metaaldeeltjes afgeeft, die tijdens het roken in de longen belanden.