Assist Act
Image default
Management

Yale School of Management

Yale School of Management (SOM) onderscheidt zich zelfs van de meest favoriete B-Schools voor financiële en non-profit professionals en staat in de zakenwereld bekend als de hoogst gerangschikte school op het gebied van ethiek en waarden (hoger dan Harvard, Wharton, Kellogg, Stanford, MIT, Duke…). Wat de leiders betreft die door Yale University worden opgeleid: gedurende 20 jaar van 1989 tot 2009 hadden alle presidenten van de VS ten minste één diploma van Yale University; zelfs Hillary Clinton is afgestudeerd aan Yale.

 

Yale SOM MBA Essay 1 (verplicht)

Beschrijf de grootste verplichting die u ooit bent aangegaan. (500 woorden maximaal)

De enkele essayvraag, zoals die voor het vierde achtereenvolgende jaar is behouden, geeft u zeer beperkte ruimte om indruk te maken. Dit staat haaks op scholen die je heel veel vragen stellen en je dus heel veel ruimte en mogelijkheden geven om indruk te maken. Daarom is het belangrijk dat je laat zien dat je gepassioneerd en toegewijd bent, en dat je 500 (of minder) woorden met de juiste inhoud vult. Laten we eens wat specifieker worden.

 

Wat zegt SOM?

Ik citeer de SOM website: “…de missie van de Yale SOM is het opleiden van leiders voor het bedrijfsleven en de samenleving. (Het nastreven van positieve en ambitieuze verandering door deze leiders) kan de vorm aannemen van het lanceren van een bedrijf dat zijn markt opnieuw kan vormgeven, het bevorderen van verstrekkende en rigoureus overwogen beleidsinitiatieven, of het aansturen van een multinationale onderneming met een scherp bewustzijn van en respect voor de impact op werknemers, gemeenschappen en het milieu”.

 

Belangrijk? Ja, heel belangrijk! Eigenlijk bevatten deze paar regels suggesties van onschatbare waarde over de reikwijdte van WAT je in je essays kunt behandelen. Heb je bijvoorbeeld een bedrijf helpen oprichten dat zijn markt opnieuw vormgaf om ook kansarmen of gemarginaliseerden te laten meegenieten? Of heb je steun verleend aan het bevorderen van verreikende en weloverwogen beleidsinitiatieven die een blijvende impact hebben gehad? Of hebt u initiatieven genomen om een project of een team in een grote onderneming te sturen in de richting van een algemeen bewustzijn van en respect voor de impact op werknemers, gemeenschappen en het milieu?

 

Als uw antwoord op een van deze vragen ja is, bent u de perfecte kandidaat waar Yale naar op zoek is. Dit tot nadenken stemmende essay, zegt assistent-decaan Bruce DelMonico, probeert diep te graven in wat de kandidaten belangrijk vinden in de wereld. En zoals we op Yale’s eigen website hebben kunnen zien, hoeft het geven om impact NIET per se te komen van het werken met een non-profit. Zolang je in staat bent om de impact te laten zien die voortkomt uit diep nadenken om de algehele samenleving te verbeteren, kun je deze vraag goed beantwoorden.

 

 

 

Komen alleen daden uit het verleden in aanmerking? Hoe zit het met mijn plannen voor de toekomst?

Net als bij je cv geldt ook hier dat je daden uit het verleden meer zeggen dan toekomstplannen. Je daden uit het verleden moeten dus een goede indicatie geven van je aanpak om je passies te volgen in je toekomstplannen en je vervolgstappen. Met andere woorden, waar u zich eerder het meest voor hebt ingezet, zal ook bepalen wie u bent en of u zult passen in de Yale-definitie van leiders.

 

 

 

Ik begrijp het basisidee, maar kan ik het hebben over mijn inzet voor een persoonlijk doel?

De eigenlijke inhoud of het thema voor dit essay kan professioneel OF persoonlijk zijn (herinner je je “bedrijfsleven en samenleving”?).

 

Denk heel goed na over WAT je zou kwantificeren als je grootste inzet. Je eerste gedachten kunnen gaan over een verbintenis met een persoon, of over de ontwikkeling van een vaardigheid of over leven volgens bepaalde waarden.

 

Afhankelijk van de cultuur en de context kan een dergelijke verbintenis zelfs een legitiem antwoord lijken; toch is het heel belangrijk te onthouden dat dit een sollicitatie voor een B-school is.

 

Hoewel je inzet voor je ouders/echtgeno(o)t(e)/partner en hoe je voor hen hebt gezorgd misschien je goede waarden aantoont, is het geen voorbeeld van leiderschap waar SOM graag over zou lezen.

 

(In het verleden hebben we gewerkt aan overtuigende verhalen, zelfs met deze factoren, maar dat waren uitzonderingen, en het is beter om eerst de juiste strekking van de vraag te begrijpen).

 

Aan de andere kant kan uw inzet voor een bepaald doel met een grotere impact, bijvoorbeeld het verzekeren van onderwijs voor kansarmen, beter op de WHAT gaan. Andere waardevolle voorbeelden kunnen liggen op het gebied van energiebesparing of het voorkomen van wreedheid tegen dieren. Weer anderen kunnen hun carrièreplannen aanbieden en hun aspiraties verbinden met het grotere engagement dat zij reeds in hun leven hebben getoond.

 

 

 

Wat dacht u van een grotere inzet die deels professioneel, deels sociaal is?

Kiezen voor grotere verbintenissen, met 2-3 verbonden professionele en persoonlijke gevolgen is technisch ok, maar onthoud dat je echt een wonder nodig zou hebben om het hele antwoord binnen de woordlimiet van 500 woorden te passen. We adviseren ook om voorzichtig en oordeelkundig te werk te gaan bij het behandelen van gevoelige onderwerpen of het bekritiseren van ideologieën in het antwoord.

 

 

 


 

 

business management 

vacatures

auto verkopen

 

https://www.newbusinessmanagement.com/