Assist Act
Image default
Gezondheid

Ontdek de wereld van medical taping

Heb je je ooit afgevraagd hoe die felgekleurde tape die je bij atleten ziet, hen eigenlijk helpt? Of misschien heb je het zelf wel eens gebruikt en ben je nieuwsgierig naar hoe het werkt. Hier lees je wat medical taping precies is en hoe je de tape het beste kunt gebruiken. 

Wat is medical taping?

Medical taping is een methode waarbij elastische tape wordt gebruikt om de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam te ondersteunen, zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Het mooie hiervan is dat het zowel preventief als voor behandeling kan worden ingezet. 

De tape lift de huid, wat resulteert in een onmiddellijke vermindering van de druk op het getapete gebied. Dit heeft een aantal voordelen, zoals verbeterde bloedcirculatie, verminderde pijn en snellere afvoer van lymfevocht.

 

Hoe werkt het?

De theorie achter medical taping is even simpel als doeltreffend. Door de speciale manier van aanbrengen heeft de tape een liftend effect op de huid. Dit creëert een kleine ruimte tussen de huid en de onderliggende weefsels. Hierdoor verbetert de bloedcirculatie en wordt de druk op de pijnreceptoren verlaagd, wat een directe vermindering van pijn tot gevolg heeft. Bovendien stimuleert het de lymfedrainage, waardoor zwellingen sneller afnemen.

 

Voordelen van medical taping

  • Pijnverlichting: Door de drukvermindering op de pijnreceptoren ervaren veel gebruikers een directe verlichting van pijn.

  • Ondersteuning van spieren en gewrichten: De tape biedt ondersteuning zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

  • Verbeterde circulatie en verminderde zwelling: De liftende werking van de tape bevordert de bloedcirculatie en versnelt de afvoer van lymfevocht.

  • Herstelbevordering: Medical taping kan het herstel van diverse blessures versnellen.

Voor wie is het geschikt?

Het mooie van medical taping is dat het niet alleen voor topsporters is weggelegd. Iedereen met bijvoorbeeld spierblessures, gewrichtsproblemen of zelfs houdingsproblemen kan er baat bij hebben. Het wordt ook steeds vaker gebruikt bij niet-sport gerelateerde klachten zoals hoofdpijn, menstruatiepijn en zelfs bij hooikoorts.

 

Hoe breng je het aan?

Hoewel het aanbrengen van de tape op zich niet moeilijk is, vereist het wel enige kennis van de anatomie en de juiste techniek om het maximale effect te bereiken. Het is daarom aan te raden om dit door een professional, zoals een fysiotherapeut, te laten doen. Zij kunnen de tape precies zo aanbrengen dat het jouw specifieke klachten aanpakt.

 

Veelgestelde vragen

  • Is medical taping veilig? Ja, mits correct aangebracht, is het gebruik van medical tape zeer veilig. Zorg ervoor dat je huid schoon en droog is en volg de instructies van een professional.

  • Hoe lang blijft de tape zitten? De tape kan meerdere dagen blijven zitten, ook tijdens douchen of zwemmen. Het is echter belangrijk om de huid daarna goed te laten drogen.

  • Kan ik allergisch zijn voor de tape? De meeste tapes zijn hypoallergeen, maar als je een gevoelige huid hebt, is het aan te raden om dit vooraf te testen.

 

Dé mogelijke oplossing

Medical taping is een krachtige methode die, mits correct toegepast, een wereld van verschil kan maken in het herstelproces van blessures, het verminderen van pijn en het verbeteren van de fysieke prestaties. Dus, of je nu een professionele atleet bent of gewoon iemand die op zoek is naar verlichting van alledaagse pijntjes en kwaaltjes, medical taping kan weleens de oplossing zijn waar je naar op zoek was.

 

https://www.medifitfysiotherapie.nl/behandelingen/medical-taping/