Assist Act
Image default
Toerisme

Een dag op de zomerse Noordzee.

oesterput blankenberge

Oostende en Blankenberge zijn badplaatsen in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het doel van mijn reis naar deze steden was heel eenvoudig: de zee zien. Noordzee. Twee jaar geleden, in het Engelse Brighton, heeft deze zee een zeer goede indruk op mij gemaakt.

Bij het plannen van een reis naar Oostende, vroeg ik de indrukken van mijn kennissen die er al waren geweest.

Ze leken te concurreren in de kritiek op de Noordzee – sommigen zeiden dat het water daar grijs was, maar net als alles om hen heen haalden anderen gewoon onverschillig hun schouders op. Maar het weer was buiten uitstekend, de zomer was warm en mijn liefde voor de zee (in al zijn geografie en manifestaties) won nog steeds. De treinreis van Brussel naar Oostende duurde iets meer dan een uur.

Het station ligt in het stadscentrum, dus als je het station verlaat, bevind je je meteen op de centrale kade. Waar je wordt begroet door een frisse zeebries, stijgende ivoren meeuwen en jachtparking bij de pier.

De zee bleek helemaal niet grijs, de zon scheen fel, de wind was aangenaam en verfrissend.

Er waren veel mensen op het strand, maar er waren maar weinig mensen aan het zwemmen. Al snel werd duidelijk waarom – de watertemperatuur was duidelijk onder de 20 graden.

Enkele uren op het strand gingen onmerkbaar voorbij, want behalve zwemmen kun je perfect genieten van het zachte zeezand, luisteren naar het geluid van zeegolven, de zee bewonderen en grote zeemeeuwen die overvliegen als witte deltavliegers.

Als u langs de kustlijn loopt, vindt u stranden met een lagere dichtheid aan toeristen, tegenover het strand zijn er een reeks cafés en restaurants. Service en kwaliteit van eten zijn erg goed. Tijdens het seizoen raden ze aan om mosselen te proberen, als toetje – Belgische wafels, die er erg aantrekkelijk en smakelijk uitzien. Deze gerechten zijn ook de trots van de Belgische keuken. Het is echter goed mogelijk dat de mosselen alsnog uit buurland Nederland komen, vanwaar ze naar België worden aangevoerd. Aan de Belgische kust wordt zeevruchten gedolven, maar nog steeds op kleinere schaal. In feite worden deze bewoond door Vlaamse boeren die een speciaal ras paardenhelden gebruiken om de zee in te gaan.

Oostende ademt een aangename sfeer van welzijn, schoon en netjes. Het is niet moeilijk te geloven dat Oostende in het verleden een populaire zomerbestemming was voor Europese vorsten en adel.

Ik wilde hier nog een keer terugkomen, over de lange promenade wandelen, genieten van heerlijke Belgische wafels in een café aan zee op een open terras.

https://www.dergatsjev.be/2020/07/blankenberge-zeedijk-strand.html