Assist Act
Image default
Tuin en buitenleven

Wanneer verwijder je bladeren uit de tuin?

Zelfs bij de echte tuinliefhebbers is er geen duidelijk antwoord of je de bladeren altijd weg moet halen of dat je ze eerst moet laten liggen. De ene vindt een tuin met bladeren er zeer rommelig uit zien, de andere ziet voornamelijk de voordelen voor de dieren en planten.

Bestrating

Voor de bestrating zijn er eigenlijk geen voordelen te noemen om de bladeren te laten liggen. Zodra de bladeren nat worden zal je bestrating snel erg glad worden. Daarom is bij bestrating eigenlijk een heel simpel advies te geven: Zodra hier veel bladeren of ander tuinafval op ligt, ruim dit dan snel op om valpartijen te voorkomen.

Beplanting

Bij de beplanting zijn er wel voordelen te noemen om de bladeren even te laten liggen. Zo bieden de bladeren hier bescherming voor dieren zoals egels. Die overwinteren namelijk graag onder een berg bladeren. Voor je planten is dit ook geen probleem zolang het bladerdek maar minder dan 10 centimeter blijft. Daarnaast zijn er nog een paar voordelen voor je beplanting. Zo voorkomen ze de groei van onkruid en maken ze de grond vruchtbaarder, waardoor je planten het volgend jaar nog beter zullen gaan doen. Ook kun je ervoor kiezen om een zogenaamde Gbag aan te schaffen. Dit is een plantenzak, kweekzak, die je overal neer kan zetten en dus kan je op deze manier de planten beschermen.

Hoe verwijder je het eenvoudigste de bladeren?

Nu we weten of je de bladeren moet gaan verwijderen. Is het goed om te kijken naar wat de beste manier is om de bladeren te verwijderen. Hieronder lichten we 3 hulpmiddelen uit: de Hark, de bladblazer/bladzuiger en de Golden Gark.

Hark

Als eerste de hark of bladhark. Dit is misschien wel de meest gebruikte methode om bladeren te verwijderen. Het grote nadeel aan een hark is dat je achteraf nog met de stoffer en blik aan de gang moet om alle bladeren ook echt weg te krijgen. Als je alle bladeren alleen naar je beplanting wilt verplaatsen is dit wel een goede methode.

Bladblazer

Dan hebben we de bladblazer, hiermee haal je eenvoudig de bladeren weg. Echter zul je ook hier na het wegblazen nog alle bladeren op moeten vegen en in de prullenbak moeten doen. Sommige bladblazers hebben ook een zuiger functie. Het voordeel van een bladzuiger is dat deze alle bladeren direct opzuigt, meestal wordt dit dan direct in een zak gedaan. Een bijkomend voordeel in vergelijking met de bladblazer is dat een bladzuiger ook geschikt is voor een grindbak. Waar je met een bladblazer de bladeren voornamelijk dieper in het grind blaast zuig je met de bladzuiger alle bladeren eenvoudig eruit. Een nadeel van een bladblazer of bladzuiger is dat dit apparaat veel geluid maakt, en in sommige gevallen ook dat dit apparaat aan een kabel moet waardoor je deze kabel door de hele tuin moet leggen.

Golden Gark

Tot slot nog een onbekender hulpmiddel voor het verwijderen van bladeren uit je tuin, de Golden Gark. Dit is een erg handig hulpmiddel die het harken, scheppen en filteren in een keer mogelijk maakt. Dit zorgt er dus voor dat je in vergelijking met een hark niet meer hoeft te bukken, maar dat je de bladeren na het wegharken gewoon kan scheppen en in de vuilnisbak kan doen. Als je grind in je tuin hebt is het daarnaast ook mogelijk om een schep met grind en bladeren eruit te halen vervolgens schut je de gark boven de bestrating heen en weer. Nu vallen alle bladeren weg en kun je de overgebleven steentjes weer bij het grind teruggooien. Vervolgens schep je de bladeren weer op en gooi je ze in de vuilnisbak.