Assist Act
Image default
Onderwijs

Gaan techniek en cultuur samen? Zeker weten!

Kunst en techniek: tegenstellingen of complementair?

Heb je soms het idee dat de wereld van techniek en de wereld van kunst en cultuur ver uit elkaar liggen? Vraag het eens aan je leerlingen! Iets kunstigs in elkaar knutselen vergt wel wat techniek. En anderzijds is een technische les pas echt leuk als er ook iets moois wordt gecreëerd. Denk maar aan moderne technieken zoals tekenen met een 3D-pen of een fotografielab. Techniek en het maken van kunst gaan hier zeker hand in hand! Een techniekles basisschool kan als resultaat hebben dat kinderen echte kunstwerken tentoonstellen. Of gaan ze graag met elektriciteit en computer om? Ook dit kan een onderwerp voor een technische workshop zijn. Techniek en kunst samenbrengen is misschien een idee voor de volgende activiteitendag voor je school?

Hoe techniek en kunst samenbrengen?

Achter elk kunstwerk zit een dosis techniek, dat is een feit. Schilderen doe je met een bepaalde soort verf. In een workshop kunnen kinderen leren hoe deze verf zelf te maken. Een eigen robotje maken vergt zowel kunstzinnige inspiratie als technische vaardigheden. Laat kinderen upcycling ontdekken. Ze leren hier hoe gerecupereerde materialen best wel een tweede leven kunnen leiden. Ze maken er een kuntwerk mee of geven een andere nieuwe bestemming aan oude materialen. Ook hier stimuleer je hun creativiteit en hun technieken. De mogelijkheden om deze twee domeinen samen te brengen, zijn talloos!

Een activiteitendag rond kunst en techniek

Voor een activiteitendag voor de hele school kun je als schoolhoofd een bepaald thema uitkiezen. Wat denk je ervan om de kinderen in het dorp materialen te laten zoeken om aan upcycling te doen. Hiermee kunnen zij bijvoordbeeld kerstversiering maken. Laat verschillende klassen een aantal collages maken waarmee ze een tentoonstelling voor het dorp maken. In dergelijke workshops en thema-activiteitendagen leren ze technieken die ze ook in andere lessen zullen gebruiken. Spelenderwijs leren ze om vooral zelf te gaan experimenteren. Hun inspiratie is de drijfveer, hun technische vaardigheid is nodig voor de uitvoer van hun ideeën. Ook in het dagelijks leven thuis, met familie en vrienden, zullen ze hun creativiteit tonen en daarbij een aantal technieken gebruiken. Waarschijnlijk leer jij als leraar ook nog heel wat uit hetgeen je leerlingen creëren met hun technieken!

https://kleinkunstig.nl