Assist Act
Image default
Aanbiedingen

De basis van bewegingscontrolesystemen

In engineering en wetenschap is bewegingscontrole gewoon de controle over oscillerende of bewegende objecten door het gebruik van feedback of kracht. Denk in het algemeen aan bewegingscontrole gewoon als het gebruik van systemen om iets anders te verplaatsen met het gebruik van een elektromotor. Wanneer u bijvoorbeeld een auto bestuurt, zullen de wielen op uw voertuig altijd in een bepaald pad bewegen, tenzij u iets doet om hun richting te veranderen. Ditzelfde principe kan worden toegepast op kunstmatige of zelfs echte objecten.

Kortom, motion control systemen werken het beste wanneer ze worden gebruikt met een microprocessor die een binair formaat gebruikt voor het opslaan van gegevens. Een zeer populaire vorm van dit type systeem wordt een servo genoemd. De servomotor bestaat uit een reeks tandwielen met een veer bijgevoegd. De tandwielen draaien met verschillende snelheden afhankelijk van wat de aanvraag nodig heeft. Er zijn bijvoorbeeld veel servo’s beschikbaar om motoren, kleppen, lichten, enzovoort.

Wat maakt motion control nog populair

In het verleden waren microprocessor gecontroleerde actuatoren allemaal de woede, maar de komst van software-oplossingen heeft dergelijke systemen verouderd. Sommige industrieën gebruiken deze technologie nog steeds omdat ze er een praktische toepassing voor hebben gevonden. Motion Control met servomotoren wordt in dergelijke dingen gebruikt als medische robots die in dienst zijn voor het leger. Met een goede toepassing en de juiste combinatie van software en hardware kan een bewegingscontrolesysteem mensen bieden met uiterst precieze bewegingen, daarom is het nog steeds populair bij fabrikanten.

Een ander populair bewegingscontrolesysteem dat nog steeds vrij populair is, is de lineaire actuator. Deze worden ook gebruikt in bewegingscontrolesystemen voor industriële toepassingen. De lineaire actuator bestaat uit twee bewegende delen: een anker en een volgeling. Wanneer de ankerbeweging beweegt, werkt de volgeling dienovereenkomstig om de actuator toe te staan zijn werk te doen.

Belang van een microprocessor

De meeste bewegingscontrolesystemen bestaan uit twee of meer componenten. Een van die componenten is de microprocessor. Met een goede microprocessor kan een gebruiker de actuator volgens de gewenste bewegings- en input van andere mechanische componenten programmeren en instrueren. Wanneer alle noodzakelijke hardware en software al zijn geïnstalleerd, is alles wat er nog over is om de gebruiker te doen, de actuator programmeren en vervolgens installeren op het specifieke apparaat dat moet worden gecontroleerd.

Een goed voorbeeld van een bewegingscontroletoepassing is een robotarm. Dit apparaat wordt bestuurd via een applicatie programmeerbare logische controllers (APLC). Dit soort systeem heeft de voorkeur boven de meer traditionele mechanische actuatoren vanwege het gemak en de nauwkeurigheid waarmee men het systeem kan programmeren. Met een applicatie programmeerbare logische controllers kunnen actuatoren op verschillende manieren worden geprogrammeerd om te werken. Sommige modellen zijn bijvoorbeeld geprogrammeerd om te verhogen of af te nemen in de versnelling, terwijl anderen voor onbepaalde tijd kunnen rennen zonder te stoppen.

Meer informatie

Wil u meer weten of denkt u eraan om een motion control systeem aan te schaffen? Neem dan eens gerust een kijkje op de website van TSB bescom. Het experts op technisch gebied die u de hulp kunnen bieden die u nodig heeft!

 

https://www.tsb-bescom.nl/